JENAMA ADALAH USAHA BERTERUSAN…

JENAMA / BRANDING adalah..

Usaha, kerja keras, penat lelah, kesabaran, konsisten, prinsip, tujuan sebab kenapa?…

Smartphone canggih berteknologi tinggi yg kita gunakan pada hari ini ada hasil R&D 15-30tahun lepas.

Jenama Apple mengambil masa 25tahun utk menjadi seperti sekarang.

Air Asia adalah hasil kerja keras bertahun2, dan pengasasnya pernah di katakan ‘Gila’ kerana melakukan kerja2 plan2 meluaskan Jenama beliau… sapa sangka sekarang? 2019…Air Asia satu Jenama yg gah di serata dunia. Yg satu ketika pengasas nya hanya memakai topi merahnye yg tertulis Air Asia sbagai simbol branding…ketika di temuramah pemberita.

Jenama ‘Neelofa’ bukan lah terkenal kerana pengasas nya seorang artis.. ramai artis cuba untuk berniaga…. akan tetapi tak semua berjaya seperti beliau.. Rajin usaha dalam menambah ilmu membuat beliau berjaya seperti sekarang…

Jenama adalah peluang, kesempatan yg di ambil dalam segala aspek untuk mengembangkannya.

Tiada ‘shortcut’ atau jalan pintas untuk mengembangkan jenama,

Ada di antara kita yg berniaga 1-2tahun tiada untung, dan trus mengatakan bisnes tidak berjaya.

Ini bezanya,

Orang biasa, selalu nak untung cepat, nak berjaya cepat, nak kaya cepat, nak popular cepat…..

Orang yang berjaya, mereka buat plan 10-15tahun untuk mengembangkan jenama mereka. Dan sentiasa konsisten dalam membina jenama.

Jenama anda, Label anda, Kepakaran Kami

Ingat Label, ingat Adam Style Label

#jenama
#branding
#label
#labelbaju
#labeltudung
#labelmurah
#lencanasekolah
#logo
#lencana

Rezeki kongsi bersama☺

” ko tak payahla beli dgn dia, aku tahu kat mana dia amik stock , baru berapa ringgit je benda tu, jual kemain mahal ! nak g haji balik hari ke ape ? ”

Atau pernah dengar tak bunyi ayat cam gini .” adoi nyesal beli ! berape sen je benda ni, tapi da beli kat seller ni jual sampai 5 ringgit dia amik untung , rugi-2 “.

Jangan menafikan rezeki orang lain. JANGAN !
kalau tak nak membeli, jgn berikan kata2 negatif pada org lain yg berniat ingin adakan urusan urus niaga. Kalau dah membeli sekalipun, jgn merasa menyesal serta merasa rugi kecuali brg tersebut sah2 peniaga ambik kesempatan.

KERANA apa ya? sebab kita tak tahu, kita sedang nafikan rezeki seseorang, sedangkan dia berusaha utk menambah ekonomi diri sendiri & mungkin keluarga dia.
Kita tak tahu macam mana dia bersusah payah adakan posting menarik pelanggan utk berurus niaga membeli produk yg dia jual.

Kita tak tahu macam mana dia bertungkus lumus dptkan stock / ulang alik mungkin utk dptkan stock. Susahkan suami/isteri or family dia. Macam mana modal dia keluarkan, sanggup pinjam sana sini untuk memulakan perniagaan.

Kita tak tahu dengan untung jualan tu apa yg dia sara . bersangka baik, sesungguhnya dlm rezeki kita terdapat rezeki org lain. Dan yang pastinya bagi peniaga, setiap jualan mesti ada margin keuntungan yg dia siap markup.

Tak kan meniaga jual harga MODAL πŸ™ˆ tu bukan meniaga tu buat amal jariah πŸ‘Œ. Sekadar Renungan bersama. Selamat beramal dan berniaga

#tolongsayaberniaga
#silakanshare
#biarramailagitahudanfaham
#copyPaste
#kdgkitapunkenetipudgnbuyerhantu
#buyerhantunkmurahnkfreekitadiakondem
#adamstylelabel
#labelbajumurah
#lencanasekolah

ingat Label ingat, Adam Style Label

Konsisten membina Jenama / Branding

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera…..
.
…Ramai tak fren yg buat biz online?
.
….pernah pergi seminar2 berkaitan biz online?
.
…atau baca2 buku sales marketing?..
.
… perasan tak? apa yg slalu di tekankan..
.
…Branding… Jenama… pilih nama yg sesuai…
.
….dah ada branding/jenama.. kena buat Logo.
.
…betul ke betul?…
.
ok…. tapi arini sy tak nak cerita pasal branding/jenama..
.
…..arini sy nak cerita pasal… pemilihan nama untuk Jenama/branding….
.
..
….Ramai usahawan2 baru dan yg mmg sudah lama dalam pasaran…. mereka dtg jumpa sy untuk buat label..
.
…. ada sesetengah dari mereke suka dan kerap menukar Nama Jenama… kdg2 ada yg suka tukar design.. kata mereka UPGRED…atau Rebranding..
.
.
betul.. dan tidak salah… tp agak merugikan…

kerana sbnrnya bukan senang untuk kekal utk di kenali serta membuat jenama kita melekat di hati pelanggan.
.
…. apabila kita melancarkan suatu jenama… pelanggan mula hendak mgenali jenama kita.. lama kelamaan… suka.. dan menjadikan jenama kita sbg pilihan mereka….
.
sebagai cth kat tv kita slali lihat TRIVAGO.
kejap2 TRIVAGO… mereka berusaha membuat nama mereka melekat dalam minda kita… sentiasa ingat..
Hotel = Trivago.
..
…bayangkan pula stelah sekian lama Trivago… Trivago… tiba2 tukar kepada nama lain… Trivagi..
.
.sebelum ni dlm minda kita Trivago = Hotel
.
.tiba2 dgr nama lain TRIVAGI.. mesti tertanya kan.. apa tu?…. dan mcm2 pertanyaan muncul… sama la dgn Branding/Jenama kita….
.
.
bila kita tiba2 tukar nama.. jenama… kepercayaan… keyakinan pelanggan terhadap Jenama kita akan pudar sedikit dan berkurangan… kerana.. akan tertanya byk soalan…..antaranya..
.
…..betul ke ni jenama yg kita pakai dulu?
…klon kot ni… org lain tiru produk ni…
…. dan lain2 pertanyaan.. dalam hati pelanggan
.
.secara tak langsung.. kita terpaksa bermula dari awal..
…buat pelanggan2 cuba terima jenama kita semula…
.
…. serta perlu beritahu pelanggan2 tentang penukaran jenama kita…
.
….Rugi kan?….umpama perlu bermula semula
.
.
kesimpulannya…. jika hendak membuat jenama…
pilih lah dengan sebaiknya…
.
kekalkan jenama tersebut sehingga mampu bersaing dengan jenama2 terkenal lain… usaha tangga kejayaan…. insyaallah…
.
.
dan akhir kata…
…..ingat label… ingat Adam Style Label.
.
…. Jenama Anda, Label Anda, Kepakaran Kami.
.
.
#labelbajumurah
#labeltudungmurah
#lencanasekolah
#logo

Pelanggan perlu tahu kewujudan jenama/brand kita.

Dalam perniagaan kite perlu sentiasa advance dan ambil tahu serba sedikit tentang teknologi..
.
…lebih2 lagi zaman skrg… ramai org suka shopping online…
… semua online… dunia di hujung jari katanya…
.
.sebagai seller.. kita harus juga meningkatkn pengetahuan kita… tmbh ilmu.. bagai mana utk bersaing secara sihat dlm perniagaan…
.
.ramai org beli online.. kita juga menjual secara Online..

Maka wujudlah persaingan… jika lambat.. pesaing anda akan buat.

Seharusnya kita fikir bagaimana untuk pelanggan tahu tentang kewujudan kita..

Tahu… jenama kita

Tahu… produk kita….

Bagaimana??….
.
…. pelanggan boleh tahu tentang kita melalui penJenamaan yang kita jalankan.. kita usaha kan…

.

Maka, perlu KONSISTEN.
.
.dan bila dah tau… bagaimana mereka hendak mencari kita…?

..hendak menghubungi kita.

…hendak mendapatkan produk kita
.
.

Antaranya adalah dengan:…

Dengan membuat Label JENAMA pada produk terutamanya pakaian… selain dari jenama.. kita boleh meletak :
.
……..no handphone
……….pages Facebook
…..Instagram
………dan lain3 yg berkenaan utk memudahkan pelanggan mencari kita..
.
.
mudah kan untuk menjenamakan Produk…

JOM.. marii mula sekarang… ingat, jika anda tidak mula sekarang… pesaing anda akan mulakan terlebih dahulu,

Masa tu tak guna dah nak menyesali…
.
.

ingat Label, ingat Adam Style Label
.
.Label Anda, Jenama Anda, Kepakaran Kami.
.
#labelbajumurah
#labeltudung
#lencanasekolah
#logo
#label

Pentingnya anda sebagai Tukang Jahit.

Tahukah anda?, sebenarnya TUKANG JAHIT adalah seorg yg penting. Tapi mereka tidak sedar.
.
.
Peluang, bukan selalu akan ada peluang dan peluang tidak akan tunggu kita bila ianya datang.
.
.
Akak2.. tukang2 jahit, arini sy nk cite sedikit tentang betapa pentingnya anda dlm industri fesyen dan macam mana org lain atau player2 dlm industri mengambil peluang buat duit dari kepakaran dn kemahiran anda.
.
.
Dalam sedar tak sedar… banyak jenama2 terkenal, mereka tidak menjahit pakaian spt baju atau tudung itu sendiri.. mereka hanya mengambil peluang.
.
.
Mereka hanyalah menjenama kan produk mereka dn seterusnya menbuat promosi mperkenalkn produk mereka di pasaran.
.
.
Ramai akak2 tukang jahit menjahit selama bertahun2.. kepakaran dn kemahiran tak perlu nk cerita.. boleh di katakan sifu… klu baju tu mmg sedap la pakai.. kemas dn selesa..
.
.
Kemudian dtg la seorg player dlm industri meminta akak2 tukang jahit menjahit utk dia.. dan kemudian meletakkan label jenama mereka pada pakaian tersebut..
.
.
Dan, meletop… sales meningkat.. kerja2 akak sbagai tukang jahit makin bertambah… sehingga tak mampu menampung permintaan.. player tersebut makin popular kemudian beralih ke tukang jahit yg lain… dan… akak di lupakan.
.
.
Sadis kan… tapi itulah lumrahnya…dan perkara ini berulang2 selama bertahun2..
.
.
Sedar tak akak2 tukang2 jahit sekalian..
.
.
kenapa tidak meletakkn sendiri Label jenama pada setiap tempahan jahitan akak tu… bertahun2 menjahit tapi takde sapa pun yg kenal akak, tidak tahu yg akak lah yg sbnrnya tukang jahit di sebalik kejayaan Jenama yg telah popular dan terkenal.
.
.
Tidak kah ianya 1 kerugian…
.
.
Maka renung2kan lah..
.
.
Nak tunggu sampai bila baru nak berubah.
.
.mulakan dari sekarang!..
.
.Jika akak Tukang2 jahit tidak mahu berubah untuk menjenamakan nama akak, pesaing2 akak akan buat.
.
.
Masa itu mungkin sukar untuk bersaing kerna sudah jauh ketinggalan.
.
.
Mulakan Sekarang, Letak lah Label jenama pada setiap jahitan yg di buat..
.
.
Jahit cantik2.. kemas.. sedap di pakai.. tapi sayang takde sapa tau itu sebenarnya adalah hasil tangan akak tukang jahit yg comel.
.
.
Label anda, Jenama Anda, Kepakaran Kami.
.
.
Ingat Label, ingat Adam Style Label

Kami sedia menbantu anda utk menjenama kan produk anda.

JOM SEKARANG!!

JANGAN TUNGGU LAMA2.

wHatsapp “LABEL” ke 0192465686
Kami akan bantu anda. Insyaallah
.
.
Untuk Sampel boleh lawati :
http://www.instagram.com/adam_style_label
.
.
#labelbaju
#labeltudung
#labelmurah
#lencanasekolah

PENTINGNYA LABEL JENAMA.

Ramai pelanggan yg tanye saya nak buat label.
.
…dan ramai seperti tidak bersedia utk masuk ke dalam dunia perniagaan.. terutamanya dunia fesyen..
.
.
bagi mereka.. ada produk.. buat iklan… buat copywriting ayat power2.. boleh buat sales..
.
.
arini sy nak share sket something…
.
….perniagaan bukan lah tentang modal… bukan tentang produk…. bukan tentang ayat power.. copywriting buat pelanggan cair… dan juga bukan tentang harga murah atau mahal
.
…perniagaan adalah tentang Pelanggan.
.
.jika tentang Modal.. buat dropship tak perlu modal untuk berniaga
.
.jika tentang Iklan.. bila kita buat iklan.. sales naik.. bila stop sales down….
.
.jika tentang Produk.. ada org jual produk yg sama tapi sales mereka lagi tinggi dari kita.
.
.jika tentang Harga.. ada kala orang akan beli harga yg mahal berbanding murah… dn klu murah sgt akan timbul persoalan lain.. scammer…. klon… leh percaya ke ni?….
.
.
Maka sebenarnya perniagaan adalah tentang PELANGGAN..
.
.tiada pelanggan.. maka tiada lah sales.
.
.
persoalannya Bagaimana?..
.
.1st thing yg perlu kita buat adalah deliver value.. kenapa pelanggan perlu beli produk kita jual..?

….contoh :

Kita jalan2 nak beli baju raya… survey sana sini… jalan2.. sama je semua lebih kurang.. tapi kita benti dan beli kat satu tempat yg kita rasa selesa…
.
.Kenapa?… sebab value tu sampai… sebab kita ada rasa Raya… Raya itu best…. korang pasan tak? seller tu buat kita rasa feel Raya tu….. kadang2 ada tmpt lain tadi kita tgk harga lagi murah….
.
.
.contoh kita jual bunga.. apa yg perlu deliver? nilai atau value pada bunga?..
.. bunga cantik
……bunga calm/aman / selesa /tenang
…bunga hepi… gembira…

Bila kita deliver something mcm tu.. pelanggan yg dtg akan rasa apa yg kita nak sampaikan… secara tak langsung… akan jadi la sales tu dan mereka pasti takkan p kedai lain dah…insyaallah..
.
.
sama juga bila kita letak label pada produk..
.
.Label secara tak langsung menjadi nilai tambah pada produk kita..
.
.bila ada label.. pelanggan nmpk dan akan timbul keyakinan tentang produk kita..
.
.bila ada label… senang untuk pelanggan tahu siapa pembuat produk tersebut…
.
.bila ada label… ia secara tak langsung menjadi pasif pengiklanan untuk jenama kita.
.
.buat baju/tudung cantik2… deliver why pelanggan perlu/mesti beli produk kita…
.
.jahit kemas2…. halus…… buat pelanggan selesa memakai nya…
.
.
Harga RM50 tapi kualiti harga RM100 punya produk..
.
.pelanggan mana tak repeat oder?
….pelanggan mana tak kenal/tunjuk produk kita kat kawan2 mereka…?
.
tambah pula dgn adanya Label/Tag, maka bertambah2 la keyakinan pelanggan…
.
.ok… jangan tunggu lagi…
.
.ingat label.. ingat ADAM STYLE LABEL
.
.Jenama Anda, Label anda… Kepakaran Kami.

#label
#labelbaju
#labeltudung
#lencanasekolah

LABEL WOVEN / SULAM TAHAN LAMA.

Label woven atau sulam lebih tahan lama? Betul ke?πŸ€”πŸ€”.

.
.
Yaa…. betul.. memang betul sangat2…
.
…jika di bandingkan dengan label jenis Printed , label woven/sulam jauh lebih tahan lama kerana label sulam tidak mudah pudar, tidak luntur warna…
.
..label sulam mampu tahan lebih lama…
.
kadangkala pakaian/produk sudah luntur serta lusuh dan lama akan tetapi label tersebut masih kekal ketahanannya. Insyaallah…😁😁
.
.
….jika di bandingkan dengan label jenis Metal tag, label jenis arcylic… woven label tidak mudah tanggal dan tercabut.
.
Kebanyakan pengusaha mengunakan label jenis Metal tag utk tampak lebih exclusive.. berjenama serta berkualiti.. betul dan tidak salah…
..akan tetapi ianya mudah tanggal ketika dibasuh…
..ia juga mudah tersangkut.. jika tidak di jaga dgn baik… tambahan pula ada anak2 kecil…
..adakala ianya meninggalkan kesan karat/kotor pada produk anda.
.
.
…. perkara2 yg remeh ini kadangkala membuat pelanggan rimas… asyik2 tersangkut… tertanggal… berkarat… produk mudah rosak….
.
…kemudian pelanggan akan membuang dan memotong nye…
.
…. maka hilang la jenama anda dari produk itu.
.
….x kira la jenama popular mana sekali pun, jika dah takde label, dah takde la jenama nye…
.
.
Mungkin kita tak kisah, ahh peduli la… kerana ianya isu after market… org dah beli pandai2 la jaga…
.
….akan tetapi secara tak langsung ianya akan menjejaskan jenama kita.
.
.
…beli mahal2…. tapi tak tahan lama… label dah takde… hilang.. kena buang….
…sapa yg rugi kalau tidak kita?..
.
.
Di kala zaman online ni semua benda akan viral…
….bayangkan… pelanggan anda viralkan.
..
….beli tudung mahal2 tapi label dah tanggal.
.
..beli tudung mahal2 tapi label pudar tak jelas..
.
…beli tudung mahal2 tapi terpaksa potong label sbb asyik tersangkut..πŸ˜…πŸ˜…
.
….beli tudung mahal2…. anak tarik2 label smpi koyak tudung 😭😭..
.
.

Ok…. sekadar perkongsian..

Jenama Anda, Label Anda, Kepakaran Kami.

Ingat Label, ingat Adam Style Label.